Избранное сообщение

«О природе гомосексуальности»

Несколько лет назад попросил Михаила Мееровича Бейлькина сделать пост максимально простым языком, чтобы могли понять все, кто такие ядерн...

Несколько лет назад попросил Михаила Мееровича Бейклина сделать пост максимально простым языком, чтобы могли понять все, кто такие ядерные геи и лесби, что такое шкала Кинси. «Поробую».

понедельник, 12 декабря 2022 г.

Агатангел (Агафангел) Кримський. Твори. (Ukr)

Агатангел Кримський (А. Хванько) - український історик, письменник і перекладач кримсько-татарського походження, один з організаторів Академії Наук України. Одночасно – квiр людина.
15.01.1871 — 25.01.1942
«В українському каноні останніх двох століть немає людини вченішої за Агатангела Кримського», – так писала Соломія Павличко. Проте як літератор Кримський досі доволі маловідомий і непоцінований, особливо з огляду на його значення. Втім, на щастя, це поступово змінюється. Його проза вирізняється не лише інтелектуальністю та психологізмом, але й пересипана гомоеротикою, що є унікальним феноменом у нашій культурі.

«Андрій Лаговський»

Твір був написаний у 1894–1904 роках, проте опублікований повністю лише посмертно, у п’ятитомному радянському виданні Кримського 1970-тих років, щоправда, із деякими купюрами. Зараз інтерес до роману зростає – лише нещодавно його видали у двох різних видавництвах (Фоліо і Віхола).
Аннотацiя (вид. 2011)
Роман Агатангела Кримського «Андрій Лаговський» — це життєвий шлях юнака з небагатої сім'ї, який будь-що здобуває освіту й шукає свій шлях серед кола інтелігенції. Герой твору нелегко приходить до високих ідеалів, національного самоусвідомлення, до розуміння сенсу й мети свого життя.
У бібліотеці видання від 1905 та 2011 років. У зв'язку з купюрами п'ятитомне видання 1972-1973 років. не розглядається. У мережі у вільному доступі є.
Сексуальність так само важлива складова твору та його героїв. І обговорюється вона доволі відверто, як на свій час і межі дозволеного у високій літературі. До прикладу, про сперму згадується кількаразово і без евфемізмів. Або ж виведено образ молодого альфонса під час салонного прийому. Розмірковується про статевий потяг як своєрідний рушій світу – великого лупанара, тобто борделю, а також про певну «посткоітальну депресію» і період, за який чоловік відновиться після злягання з жінкою. Хоча у творі багато піднесеної, переважно гомосексуальної чуттєвості, ставлення до самого статевого акту – проблематичне. 
І нарешті гомоеротичний мотив – стосунки головного героя із трьома молодими братами з сім’ї Шмідтів. До кожного з них головний герой прив’язаний по-своєму. Своєрідна конкуренція за увагу молодого професора виникає і між ними. Проте це аж ніяк не відверте почуття викладача до учня, приміром, як у «Сум’ятті почуттів» Стефана Цвейга. В «Андрії Лаговському» все значно тонше. Численні прояви ніжності, як-от поцілунки, погладжування, прихиляння до грудей, які сьогодні трактувалися б цілком однозначно, у романі подаються просто як невинне чудернацтво. 
Проте Кримський напряму тематизує гомосексуальність. Так, з однієї репліки роману ми дізнаємося, що гомосексуальні зв’язки тоді були «модними». І справді, у великих містах тогочасної Російської імперії, як і в Європі, існувала розвинена гомосексуальна субкультура, хоча ставлення тодішнього суспільства до цього, звісно, було негативним.

«Пальмове гілля. Екзотичні поезії»

О. Авербух “Агатангел Кримський у Лівані: орієнталізм і гомоеротичне бажання в поезії українського модерніста”. Критика, травень 2020.
Ця стаття є найбільш повною та відомою рецензією за цією збіркою. Файл є на диску.
У бібліотеці видання 1901, 1902, 1923, 1971 років


© ЛГБТИК+ библиотека 2019-2021