Избранное сообщение

«О природе гомосексуальности»

Несколько лет назад попросил Михаила Мееровича Бейлькина сделать пост максимально простым языком, чтобы могли понять все, кто такие ядерн...

Несколько лет назад попросил Михаила Мееровича Бейклина сделать пост максимально простым языком, чтобы могли понять все, кто такие ядерные геи и лесби, что такое шкала Кинси. «Поробую».

вторник, 21 февраля 2023 г.

Катерина Лебедєва. «22: Містичний випадок на Вознесенському узвозі у Києві» (2020)

Дія відбувається у 1917—1922 роках у Києві. Влада за той час змінилася чотирнадцять разів, але історичне тло роману слугує лише бекграундом біографії художника Леся Лозовського. Лозовський навчався в Українській академії мистецтв у Георгія Нарбута і Михайла Бойчука, створював обкладинки книг і нот. У ніч на 22 березня 1922-го, коли Лесеві було 22 роки, його задушили у власному помешканні. Навколо трупа були розкладені коштовності. Обставини загибелі Леся Лозовського досі не з’ясовано.
Роман Катерини Лебедєвої “22. Містичний випадок на Вознесенському узвозі у Києві” розповідає про життя Лозовського з моменту вступу в Академію мистецтв у листопаді 1917 року і до смерті митця. Героями роману є усі ті, з ким спілкувався Лесь: Георгій Нарбут, Михайло Бойчук, Анатоль Петрицький, Олександра Екстер, Оксана Павленко, Іван Падалка, Лесь Курбас, Михайль Семенко, Олександр Мурашко та інші.
Книга вирізняється історичною достовірністю, психологізмом і захопливим сюжетом.
Історія життя і смерті Леся Лозовського вражає.
Лесь Лозовський, 20-річний митець із романізованої біографії Катерини Лебедєвої «22: Містичний випадок на Вознесенському узвозі у Києві», бісексуал. Лесь зустрічається з жінками, проте його найсильніші почуття спрямовані до чоловіків. Зустрічаючись більшу частину книжки із милою дівчиною Лізою, митець потайки мріє про її брата Костя. Для Леся це не заборонена содомітська любов. Але вона дуже сильна, тож хлопець з острахом підступає до об’єкта своїх почуттів. Ця любов – щось середнє між платонічною любов’ю й мистецтвом. Це піднесене й чисте почуття, що становить великий контраст з обставинами Лесевого життя. Воно є чи не єдиною чистою і світлою річчю в житті героя, який переживає зміни київської влади. На контрасті до цієї любові – непевність у дні прийдешньому, трупи на вулицях, голод, хвороби, пожежі й зловіщі знаки.
Авторка надала доступ до безкоштовного завантаження pdf її роману «22: Містичний випадок на Вознесенському узвозі у Києві». Про це повідомляє літературний телеграмканал «Непозбувний книгочитун».
Приводом є ювілей головного героя книжки: 22 березня 2022 року виповнюється 100 років з дня смерті художника Леся Лозовського, про якого йдеться в романі.
Роман був номінований на Шевченківську премію 2021.


© ЛГБТИК+ библиотека 2019-2021